Skip to main content
Nieuwe normering

Brandweerstand deur en EI1: nieuwe normen en certificering in basisnormen brandpreventie

By 7 december 2023december 8th, 2023No Comments

De evolutie van brandpreventie in België

De recente geschiedenis van België is gemarkeerd door tragische branden die de noodzaak van strenge brandpreventienormen onderstrepen. Naar aanleiding van deze rampen werd in 1979 een wet opgesteld die de preventie van brand en ontploffing en de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering onder die omstandigheden regelt. Deze wet heeft geleid tot het Koninklijk Besluit van 7 juli 1994 dat de basisnormen voor brandpreventie bepaalt. Deze normen bepalen de minimumvoorwaarden waaraan het ontwerp, de bouw en de inrichting van gebouwen moeten voldoen om de veiligheid te garanderen.

 

Begrip van de Wet van 30 juli 1979 en de rol in brandpreventie

Naar aanleiding van deze rampen werd de wet van 30 juli 1979 opgesteld. Deze wet heeft twee belangrijke doelen: de preventie van brand en ontploffing, en de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering onder die omstandigheden.

 

Wat is brandweerstand en hoe wordt deze gemeten?

De brandweerstand is het vermogen van een bouwelement om gedurende een bepaalde tijdsduur te blijven voldoen aan de eisen in verband met de brandstabiliteit, de vlamdichtheid, de thermische isolatie en/of om het even welke andere vereiste functie. Deze brandweerstand wordt bepaald door brandproeven in laboratoria, waarbij de constructie aan een zijde voor een oven wordt geplaatst en de temperatuur volgens een voorgeschreven temperatuurverloop verhoogd wordt. De weerstandsklasse wordt uitgedrukt in minuten, wat overeenkomt met de duur van de brandproeven.

 

Overgang naar de Europese norm EI1

In de afgelopen jaren is er sprake geweest van een overgang naar een Europese normering. Deze normering vereist dat deurgehelen, deuren en metalen brandwerende deuromlijstingen voldoen aan de EI1-eis van de Europese norm. Dit heeft gevolgen voor de bouwvergunningen: aanvragen ingediend vanaf 1 juli 2022 moeten voldoen aan de EI1-norm, terwijl aanvragen ingediend vóór deze datum nog met RF-omlijstingen kunnen worden uitgevoerd.

 

De rol van Symons in de overgang naar de EI1-Norm

Symons, als leverancier van metalen deuren en deuromlijstingen, speelt een actieve rol in deze overgang. We bieden een overgangsperiode waarin het mogelijk blijft om met onze vertrouwde metalen brandwerende omlijstingen te blijven werken. Dankzij onze hoogste EI1-klassering blijven de brandwerende metalen deuromlijstingen van Symons uitermate geschikt voor ruimtes waar brandveiligheid primordiaal is, zoals in de zorgsector, scholen, luchthavens, openbare gebouwen, enz.

 

Conclusie: het belang van de EI1 Benor/ATG certificaten

Ondertussen hebben we, in samenwerking, met gerenommeerde deurfabrikanten,  de nodige attesten behaald om aan de nieuwe EI1 normering te voldoen. Deze certificaten zijn een bewijs van onze inzet voor de hoogste normen voor brandveiligheid. Neem contact met ons op en we informeren u hier graag over verder.